Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει
ΘέλωΚιΕγώΝαΨηφίσω. Άμεση παγίωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Έχουμε δικαίωμα!Είμαστε όλοι Έλληνες!

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την INA L. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
INA L.
- Παραλήπτες:
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο
Οι Έλληνες του εξωτερικού αντιμετωπίζουν μια ιδιόμορφη κατάσταση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους: σχεδόν 3.000.000 Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν αν δεν αποφασίσουν να ταξιδέψουν στα πάτρια εδάφη, στην Ελλάδα. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι μονίμως εξόριστη από τις ελληνικές κάλπες από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αυτό είναι απολύτως αδιανόητο αν σκεφθεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες όπως η ελεύθερη ψήφος των πολιτών και ο ελληνισμός της διασποράς χαρακτηρίζει ανέκαθεν την κουλτούρα και την ιστορία του λαού μας.
Διατυπώνεται η σκέψη ότι το εκλογικό σώμα των 3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων του εξωτερικού, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, θα μπορούσε να ανατρέψει δραματικά τα όποια προεκλογικά προγνωστικά. Όμως το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς διατηρούν στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, έχουν τις οικογένειές τους, διαβάζουν, ενημερώνονται και θέλουν να έχουν λόγο σε όσα συμβαίνουν. Είναι ένα εθνικό ζήτημα για όλους τις Ελληνίδες και Έλληνες εντός κι εκτός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας.
Η Βουλή, κατά παράβαση του άρθρου 51 § 4 του Συντάγματος (αναθεώρηση 2001) δεν έχει ψηφίσει νόμο που να καθορίζει τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών της από το εξωτερικό. Η αλλαγή της νομοθεσίας για να θεσπιστεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού απαιτεί πρωτοβουλίες και συναίνεση μεταξύ των κομμάτων (για να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτραπεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού απαιτείται σύμφωνα με το Σύνταγμα ευρεία πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών). Το θέμα έχει έρθει στο Κοινοβούλιο μόνο μία φορά και αποσύρθηκε γρήγορα.
Ταυτόχρονα οι ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν κανονικά στις εκλογές της χώρας τους κι επιπλέον χώρες όπως η Γαλλία, για παράδειγμα, εκλέγουν βουλευτές και έχουν εκλογικές περιφέρειες στο Λονδίνο.
Ζώντας στο απόγειο της παγκοσμιοποίησης και με την ελληνική κρίση να κάνει πιο επιτακτική από ποτέ τη σύσφιξη του ελληνισμού, διεκδικούμε το αυτονόητο: το δικαίωμα να ψηφίζουμε σε όποια γωνιά του πλανήτη και αν βρισκόμαστε. Γι’ αυτό ζητάμε να θεσμοθετηθεί πλαίσι/νόμος, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, για την παγίωση και ρύθμιση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων κι Ελληνίδων του εξωτερικού.
Διαδικαστικά υπάρχουν λύσεις όπως η επιστολική ψήφος, η ψήφος στα κατά τόπους προξενεία/πρεσβείες, ακόμα και η ηλεκτρονική ψήφος. Επίσης έχουν διατυπωθεί σκέψεις για συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών που θα μπορούσαν να εκλέγονται από τους Ελληνες του εξωτερικού, κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει για τους βουλευτές Επικρατείας.
Υπογράψτε την εκστρατεία μας και πείτε μαζί μας: ΘέλωΚιΕγώΝαΨηφίσω
Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )