By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
МРРБ, СОС
             : Призив против проекта на СОС за строеж на Трамвай “Безумие”

МРРБ, СОС : Призив против проекта на СОС за строеж на Трамвай “Безумие”

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Complete your signature

By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by Nataliya P. and may not represent the views of the Avaaz community.
Nataliya P.
started this petition to
МРРБ, СОС

Призив за събиране на подписи против проекта на СОС за строеж на Трамвай „Безумие” през Борисовата градина – изключителна публична държавна собственост, паметник на културното наследство и обиталище на редки животни и птици.

Редица Министерства, както и творчески съюзи като САБ, КАБ, СЛА и др., водещи учени и авторитетни инстанции вече изразиха отрицателно становище по повод реализацията на Трамвай "Безумие". Вижте ги на страницата на групата Трамвай "Безумие" във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/804533456253394/

Скъпи съграждани,

Тревогата ни е причинена от Решение 491 на Столичния общински съвет от 27 юли 2014 година за осъществяване на проект, наречен План за регулация за ново трамвайно трасе от бул. “П.К. Яворов” до “Гара Пионер” и изменение на улична регулация на местност “Борисова градина – Погребите” – І част от о.т. 247 до о.т. 19 а.

Това означава, че този регулационен план предвижда диагонално пресичане на Борисовата градина от ул. “Стоян Михайловски” (“Симеоновско шосе”), нататък през “Гара Пионер” до басейна “Диана” и после продължава по тясната, непригодена за трамвай ул. “Никола Габровски” (без да има АНКЕТА?! или поне оплакване от досегашното трасе на отнетия ни трамвай № 18). Ако допуснем изпълнението на проекта, ще бъдат изсечени дървета на терен с широчина около 10 метра. Освен че е един от големите бели дробове на столицата, Борисовата градина е обиталище на защитени редки видове животни и птици, любимо и здравословно място за отдих. Нарушаването на целостта на Борисовата градина с излишния трамвай ще влоши жизнената среда на кварталите Дианабад и Изгрев, които ще загубят осигурените в момента 3 транспортни средства за връзка с всички други квартали на столицата и метрото – а ще “спечелят” градски шум, задължение за смяна на прозорците на жилищата по трасето, оскъпяване на транспорта за гражданите, които ще трябва да съчетават повече на брой транспортни средства.

При това за жилищата отстрани на ул. “Габровски” предстоят не само по-високи нива на шума, но и растяща невъзможност за спиране пред блоковете, поликлиниката, учебните, търговските и др. обекти. Краткотрайното паркиране ще е практически невъзможно – напр. за 800 м по протежение на улицата има 13 кръстовища?! Освен това този проект отваря път за следващо застрояване на Борисовата градина (вече е обявен търг за продажба на парцелите на Гара Пионер – от 29.07.2014 г.).

Молим за подкрепата Ви с тази подписка, която – колкото е по-многобройна, толкова по-успешно ще осигури изменение на проекта. Нека покажем загрижеността на всички, знаейки, че всяко дърво е ценно с кислорода, който дишаме, без него животът е невъзможен. Това е нашето здраве и сили, природен дар безценен. Нека попречим на корумпираните планове на СОС, които нарушават качеството на жизнената среда в името на групови финансови интереси, скрити под фалшивия предлог, че създават транспортни улеснения за населението.

Нашето предложение е пренасочването на еврофинансирането по Оперативна програма “Регионално развитие” за транспортно осигуряване на други квартали, които действително се нуждаят от точно такова.

Нека сме будни, когато се посяга на нашето и това на децата ни здраве, и действени, когато са застрашени дървесните насаждения и всички зелени площи, които попиват силните дъждове и също спират ветровете – виждаме страшните порои, свлачища и разрушения – последица от постоянното многогодишно унищожение на дърветата и гори и на всички зелени площи. Нека с тази петиция спрем бетонирането на града ни и неизбежния потоп, който следва престъпленията на хората срещу природата.

Инициативен граждански комитет за кв. „Изгрев” и кв. „Дианабад”
Posted (Updated )