By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
The world's largest and most effective online campaigning community for change

ONZ przekazuje pomoc humanitarną rządowi Syrii. Pomoc dla ofiar nie może trafić w ręce mordercy!

This petition is awaiting approval by the Avaaz Community

Why this is important

W wyniku trwającej już blisko 2 lata wojny domowej ludność Syrii doświadcza ogromnych cierpień. Liczba zabitych przekroczyła 60 000, a liczbę uchodźców wewnątrz kraju i poza jego granicami należy liczyć w milionach. Niezbędna jest natychmiastowa pomoc humanitarna na ogromną skalę. Odpowiednie działania podjęła Organizacja Narodów Zjednoczonych w ramach Planu pomocy humanitarnej dla Syrii przyjętego 19 12 2012. Niestety 519 mln dolarów tak bardzo potrzebnej pomocy ma być zarządzane przez komisję pod kierownictwem ministra rządu Prezydenta Bashara Al-Assada. Jest to ten sam rząd, który według raportów Ligi Arabskiej, Human Rights Watch, Amnesty International oraz innych organizacji jest winny zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości popełnionych na ludności cywilnej własnego kraju, tej samej którą teraz ma objąć pomoc. Pomoc humanitarna jest w Syrii niezbędna natychmiast. Organizując odpowiednie środki ONZ realizuje cel, w jakim została powołana. Jednocześnie dopuszczenie do zarządzania tymi środkami rządu Prezydenta Assada jest działaniem niebezpiecznym i nieproduktywnym. Mechanizmy manipulowania międzynarodową pomocą w podobnym kontekście znamy chociażby z Somalii. Konieczne jest przyjęcie innego mechanizmu zarządzania i dystrybucji pomocy humanitarnej dla ludności Syrii, który uniemożliwi manipulowanie nią dla celów politycznych w kontekście trwającej wojny domowej.

Posted January 21, 2013
Report this as inappropriate